Publicerad: 2023-08-25

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober arrangeras heldagskonferensen Termodagen på Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm, i regi av Energimyndighetens forskningsprogram Termo. Bland talarna finns professor Björn Palm från KTH, Monica Axell från Rise och Nathalie Fransson från IVL.

– Under Termodagen samlar vi talare för att sprida kunskap, inspirera och skapa möjlighet att nätverka. Syftet med dagen och hela Termoprogrammet är att utveckla värme och kyla för framtidens energisystem, säger Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

Konferensen är kostnadsfri, inklusive lunch och fika. Bland programpunkterna från Termodagen:

 • Håkan Nordin, Boden Business Agency: Industriell spillvärme
 • Sandra Jonsson, chef teknik & fastighet Vasakronan, Monica Axell, affärsutvecklare Rise, och Nils Grunditz, vd Greenergy: Från forskning till marknaden
 • Daniel Eidenskog, chefsingenjör Växjö Energi: Energiutblick från Växjö Energi
 • Carlos Lopes & Emma Olsson från Energimyndigheten: Hur produktkrav driver utveckling
 • Björn Larsson, forskningshandläggare Energimyndigheten: Nästa etapp och utlysning inom Termoprogrammet

Flera av Termos forskningsprojekt kommer att presenteras:

Fler programpunkter kan tillkomma.

Termodagen i korthet:

 • Vad: Heldagskonferensen Termodagen – en plattform för projekt inom Termo att synas och höras.
 • När: Den 19 oktober 2023 klockan 08.30–16.30.
 • Var: Citykonferensen Ingenjörshuset i centrala Stockholm.
 • Innehåll: Flera projekt inom Termo kommer att presenteras, varvat med externa talare och mycket nätverkande.
 • Syfte: Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.
 • Kostnad: Ingen, konferensen är kostnadsfri. Lunch och fika ingår.
 • Kontakt: Vill du veta mer, kontakta Daniel Hirsch eller Emilia Pisani.

Anmälan

Läs mer och anmäl dig här.

På förra årets upplaga av Termodagen deltog ett 80-tal personer från akademin, energiföretag, branschorganisationer samt privat och offentlig sektor. I år siktar vi på att passera 100-strecket.

Läs mer om Termodagen 2022 här: Forskning och innovation inom värme har stor roll att spela för framtidens energisystem

Relaterade projekt

Se alla projekt

Avslutad

Ranagård med ny 4GDH-teknik

Projektet utför en transdisciplinärt studie i samband med implementering av en ny fjärrvärmeteknik (4GDH) till ett bostadsområde, för att studera teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen samt identifierar vilka hinder som uppstår vid införande av ny teknik.

Områden

Fjärrvärme

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

16
mar

Så når du ut med forskning i media

Förenkla, kom med rekommendationer – och inspireras av Hans Rosling. Det är tre knep som hjälper forskare att få media att rapportera om deras forskning. Energiforsks kommunikationsansvarige Daniel Hirsch, före detta journalist och pr-konsult, ger sina bästa tips om hur forskare kan nå ut till en bredare krets.

Områden

Övrigt

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.

row boat

Webinar: När världen behöver kylas

Med stigande temperaturer och allt mer frekventa värmeböljor kommer efterfrågan av kyla till våra inomhusmiljöer bli allt större. År 2020 tillverkades till exempel cirka 110 miljoner luftkonditioneringar i världen och prognosen är 150 miljoner år 2027. 

Illustration av fjärrvärme

Webinar: Fjärrvärmens roll i framtidens energisystem

Hur kan fjärrvärmesystem bli mer effektiva och flexibla genom sektorkopplingar till olika tekniker så som vätgas, värmepumpar och kylmaskiner? Och vad är egentligen bäst för nya bostadsområden – anslutning till fjärrvärmenätet eller individuella värmelösningar?

Områden

Fjärrvärme