– Vi vill få till mer innovation i Sverige, bidra till ökad export av värme- och kyla lösningar till europeiska energiföretag och hjälpa forskare och doktorander att få en större internationell kontaktyta, säger Håkan Knutsson, arbetande styrelseordförande i Sweheat & Cooling.
Energimyndighetens forskningsprogram Termo har beviljat stöd till exportnätverket Sweheat & Cooling för att driva Sweheat & Cooling Innovationskluster. Klustret drar nu igång verksamheten, som med det beviljade stödet pågår till och med sista december 2027.
Sweheat & Cooling svarade på Energimyndighetens utlysning från i fjol, där myndigheten sökte innovationskluster som kan bidra till energiomställningen exempelvis genom att skapa förutsättningar för nya aktörskonstellationer och affärsmodeller.
Kan stärka Sveriges konkurrenskraft
– Vi ser potential i Sweheats innovationskluster, eftersom det för samman forskare, teknikutvecklare och energiföretag och har tydligt fokus på produktutveckling, kommersialisering och export av svensk fjärrvärmeteknik. Det kan stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom värme- och kylaområdet – vilket är en av Termoprogrammets målsättningar, säger Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.
Sweheat & Cooling grundades 1993 och är ett exportnätverk för svenska teknikföretag. Fokus ligger på produktutveckling, kommersialisering och tillväxt genom export. Genom att skapa ett innovationskluster räknar man med att kunna göra ännu mer av det man redan gör.
Huvudmålet med klustret är att hjälpa svenska teknikföretag att tillsammans med sina kunder, främst svenska fjärrvärmeföretag, att förstå de utmaningar som europeiska fjärrvärmebolag står inför och erbjuda dem lösningar.
– Europa ska fasa ut olja, gas och kol ur sina system för värme och kyla. Verktygen är fjärrvärme, värmepumpar, elektrifiering och digitalisering. Här har Sverige stora erfarenheter. Under andra halvan av 1980-talet installerade vi mängder av både stora fjärrvärmeanslutna värmepumpar och små villavärmepumpar, men det är först nu det efterfrågas på bred front i Europa, säger Håkan Knutsson.
Bjuda in utländska kunder till Sverige
Inom ramen för klustret räknar Håkan Knutsson med att mer systematiskt och i högre grad än tidigare kunna bjuda in utländska kunder till Sverige för att visa upp teknik, system och lösningar.
– Ett av våra arbetssätt är att vi arrangerar teknikmöten med utländska fjärrvärmebolag, där de får träffa teknikleverantörer som visar sina lösningar. Genom vårt nätverk kan vi visa vilka lösningar som svenska fjärrvärmeföretag implementerat. Vi kanske inte kan lösa Berlins fjärrvärmebehov, men vi kan visa hur olika lösningar implementerats i Sverige.
Sweheat & Cooling vill minska de motsättningar som i alla fall historiskt funnits mellan fjärrvärme- och värmepumpsbranschen.
– Vi tror att teknikerna kommer konvergera och att vi i energiomställningen kommer behöva både värmepumpar av olika slag och termiska nät, säger Håkan Knutsson.
Vilka är de största utmaningarna för omställningen av Europas värmesystem?
– Ofta är det nog inte teknik, utan om nya sätt att tänka och samverka. I exempelvis Tyskland, Polen och Litauen tillåter inte lagen att fjärrvärmebolag digitaliserar sig in i kundernas fastigheter. Och i Storbritannien är traditionen att all energiinfrastruktur ska finnas ner på lägenhetsnivå, så centralvärme av svenskt snitt är ovanligt där. De tänker sig ofta att det ska finnas en fjärrvärmecentral eller värmepump i varje lägenhet.
Läs mer
Läs mer om Sweheat & Cooling på sweheat.com.