Publicerad: 2024-09-03

45 miljoner till innovationskluster för energiomställning

Energimyndigheten vill påskynda omställningen till ett hållbart och robust energisystem. Myndigheten har utlyst 45 miljoner kronor för etablering av innovationskluster.

­– De kan arbeta med utmaningar på ett sätt som inte forskningsprojekt kan, säger Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

Innovationsklustren ska bidra till energi- och klimatomställningen genom att skapa förutsättningar för nya aktörskonstellationer, affärsmodeller, identifiera behov, ta sig an olika utmaningar, och dela kunskap och erfarenheter.

Björn Larsson ser det som en möjlighet att skapa en dynamisk och samarbetsinriktad miljö där idéer och kunskap frodas.

– Genom att föra samman aktörer kan innovationskluster vara en katalysator och driva fram nya lösningar som annars kanske aldrig hade sett dagens ljus.

Högsta tillåtna sökta stöd per innovationskluster är 5 miljoner kronor. Bidrag beviljas för maximalt 50 procent av varje projektparts stödberättigande kostnader.

Utlysningen öppnar för ett brett spektrum av tematiska områden och omfattar bioenergi, elsystem, industri, transportsystem, värme och kyla och bebyggelse. Innovationskluster där ett eller flera av följande utmaningsområden berörs efterfrågas:

  • Teknik och hållbara värdekedjor för energiomställning och konkurrenskraft.
  • Accelererad omställning genom systemdemonstrationer och affärsutveckling.
  • Resilient och robust energisystem.
  • Styrning, målkonflikter och utvecklingsvägar för energisystemet.
  • Förstärkt kompetens för energiomställningen.

– Energifrågan har gått från att vara en sektorsfråga till att bli mer sektorsöverskridande. Genom breda utmaningar och ett stort tematiskt spektrum vill vi med den här utlysningen möjliggöra breda innovativa inriktningar – oavsett om det handlar om att kombinera eller korsa flera områden, eller att fördjupa oss inom ett specifikt fokus, säger han.

Företag, offentlig sektor, branschorganisationer, universitet, högskolor och stiftelser eller institut som uppfyller utlysningens riktlinjer om samordning av innovationskluster kan söka.

I februari nästa år fattas beslut om vilka som tilldelas projektstöd.

Gemensam satsning

Utlysningen är en gemensam satsning från sex av Energimyndighetens forskningsprogram, däribland Termo och Bio+. Övriga fyra är Framtidens elsystem, Industrins energi- och klimatomställning, Resurseffektiv bebyggelse , och Hållbara transportsystem.

Viktiga datum och tider

4 september klockan 13.00-14.00: Information om utlysningen och ansökningsprocessen, samt frågestund, via Microsoft Teams.
8 oktober klockan 11.00-12.00: Information om utlysningen och ansökningsprocessen, samt frågestund, via Microsoft Teams.
13 november: Sista ansökningsdag
Februari 2025: Beslut om tilldelning
1 mars 2025: Tidigaste projektstart
1 juni 2025: Senaste projektstart
31 december 2027: Senaste projektavslut

Länk till utlysningen

Läs alla detaljer om utlysningen på Energimyndighetens webbplats här.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Avslutad

Ranagård med ny 4GDH-teknik

Projektet utför en transdisciplinärt studie i samband med implementering av en ny fjärrvärmeteknik (4GDH) till ett bostadsområde, för att studera teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen samt identifierar vilka hinder som uppstår vid införande av ny teknik.

Områden

Fjärrvärme

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.