Avslutad

Spillvärmesamarbete i Kiruna

Den pågående stadsomvandlingen i Kiruna kräver en utveckling av energisystemet och stadens mål är ett klimatneutralt energisystem till år 2025. Projektet utreder hur Tekniska Verken i Kiruna kan bidra till stadens mål genom ökad spillvärmeåtervinning från LKAB.

I projektet skapas en helhetsbild av ett spillvärmesamarbete – från samspel mellan aktörer till den tekniska lösningen i Kiruna. Syftet är att maximera spillvärmeanvändningen från LKAB för att bistå stadens mål om klimatneutralitet 2025.

Den pågående stadsomvandlingen i Kiruna kräver en utveckling av energisystemet och stadens mål är ett klimatneutralt energisystem till år 2025. Projektet utreder hur Tekniska Verken i Kiruna kan bidra till stadens mål genom ökad spillvärmeåtervinning från LKAB. Idag tillgodoses 15 procent av Tekniska Verkens värmebehov av restvärme men målsättningen är 100 procent. Genom att kartlägga tillgänglig spillvärme hos LKAB och att kartlägga möjliga alternativ för termiska säsongsenergilager modelleras den optimala spillvärmeanvändningen i TIMES inom uppsatta scenarier.

Det finns kända barriärer som hindrar aktörer från att ingå spillvärmesamarbeten, trots att vilja finns från båda sidor och samarbetet är tekniskt möjligt. Inom projektet genereras ny kunskap kring samspelsfaktorer i spillvärmesamarbeten och hur till exempel effektiva kontrakt och transparens kan möjliggöra ett långsiktigt och effektivt samarbete. I projektets slutskede dras lärdomar för andra städer som står inför en energiomställning och Kiruna används som fallstudie i att identifiera nästa steg för att nå ett klimatneutralt värmesystem. Projektet förväntas slutrapportera i december 2022.

Sammanfattning

Projektnamn

Spillvärmesamarbete i Kiruna

Organisation

IVL Svenska Miljöinstitutet
Deltagande aktörer: Tekniska verken i Kiruna, LKAB Wassara, LKAB, Neoenergy

Projektledare

Nathalie Fransson

Energimyndighetens projektnummer

P2020-90292

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.