Kjerstin Ludvig, Profu.

Publicerad: 2023-10-31

Beslut om Termoprogrammets förlängning kommer före jul

Energimyndigheten siktar på att förlänga Termoprogrammet med minst fyra år, beslut kommer sannolikt före årsskiftet. Det framkom under Termodagen den 19 oktober. Hitta alla presentationer från dagen här.

Ett 80-tal forskare och representanter från värme- och kylabranschen var på plats när Termoprogrammet arrangerade sin årliga heldagskonferens Termodagen den 19 oktober, i år på Citykonferensen i Stockholm. Presentation av forskningsprojekt inom Termoprogrammet varvades med föredrag från näringslivet, kommuner och Energimyndigheten.

Moderatorn Kjerstin Ludvig från konsult- och forskningsföretaget Profu sammanfattade dagen i fyra slutsatser:

– Ett: Tekniken är inte problemet, den finns. Det handlar mer om organisation och marknad – vem ska betala? Två: Det handlar inte om värmepumpar eller fjärrvärme utan om både och att hitta bra systemlösningar. Tre: Uppvärmningssektorn kan bidra till omställningen genom att frigöra el till andra sektorer. Fyra: Samarbetet måste ske ihop med kunderna. Jag saknar kunderna i publiken här i dag, sa Kjerstin Ludvig.

Energimyndigheten siktar på att förlänga programmet med fyra eller sex år från 2024, när den nuvarande perioden tar slut.

– Preliminärt ser vi framför oss fyra programområden, även om de inte är helt spikade än, sa Björn Larsson.

I arbetet med att ta fram den nya strategin för Termoprogrammet har Energimyndigheten använt sig av en mängd källor, allt från programutvärderingen av programmets nuvarande etapp, interna och externa workshops till politiska inspel som Tidöavtalet och Repower EU.

– Vårt mål är att fatta beslut före jul, och att sen förlänga programmet ytterligare fyra eller möjligen sex år, sa Björn Larsson.

Presentationer från dagen

Alla presentationer från dagens finns här.

Mer från Termodagen

”Tekniken är inte utmaningen för att utnyttja restvärme”
Energieffektivisering och affärsmodeller i fokus för fastighetsmarknaden

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.