Avslutad

Värderingsmodell för efterfrågeflexibilitet

Med en utökad systemgräns som inkluderar byggnader, fjärrvärmenät och kopplingen till elnät kan man göra en samoptimering som skapar stora värden både för ekonomin och miljön. 

Det finns en betydande flexibilitet i uppvärmningen av byggnader. Med en utökad systemgräns som inkluderar byggnader, fjärrvärmenät och kopplingen till elnät kan man göra en samoptimering som skapar stora värden både för ekonomin och miljön.

Här har dessa värden kartlagts genom en simuleringsstudie av sex fjärrvärmenät med olika förutsättningar för de olika flexibilitetstyperna: värmelagring i byggnader, lastväxling för fjärrvärme/värmepump, det vill säga att styra värmepumpar i fastigheter som har både fjärrvärme och värmepump och fastighetsnära borrhålslager.

De värden som efterfrågeflexibiliteten kan skapa variera mellan fjärrvärmenät med olika förutsättningar men resultaten visar att det finns goda ekonomiska och miljömässiga incitament för många typer av fjärrvärmenät att satsa på en mer flexibel efterfrågan.

Sammanfattning

Projektnamn

Värderingsmodell för efterfrågeflexibilitet

Organisation

Energiforsk
Deltagande aktörer: Utilifeed (Johan Kensby, Linnea Johansson, Samuel Jansson, Jens Carlsson)

Projektledare

Fredrik Martinsson

Energimyndighetens projektnummer

45945-1

Avslutades

1 januari 2021.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Avslutad

Ranagård med ny 4GDH-teknik

Projektet utför en transdisciplinärt studie i samband med implementering av en ny fjärrvärmeteknik (4GDH) till ett bostadsområde, för att studera teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen samt identifierar vilka hinder som uppstår vid införande av ny teknik.

Områden

Fjärrvärme

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.