Här studeras hur samverkan mellan fjärrvärme-, el- och industrisektorn kan bidra till ett resurseffektivt energisystem med en ökad användning av industriell överskottsvärme och en ökad andel sol- och vindkraft. Forskarna tittar också på hur dessa samarbeten kan påverka de globala utsläppen av växthusgaser och vilka ekonomiska incitament som behövs för att de olika aktörerna ska samverka.
Sveriges klimatmål är att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till år 2045. För att uppnå det krävs ett mer resurseffektivt energisystem med en ökad andel förnybar energi. Enligt Energiöverenskommelsen ska svensk elproduktion 2040 vara 100 procent förnybart. Det innebär en utmaning då intermittenta förnybara energikällor, som sol- och vindkraft, inte erbjuder samma kontinuerliga energitillförsel som fossila energikällor. Utmaningarna skulle kunna lösas genom ett samspel mellan olika sektorer.
Projektet studerar hur samverkan mellan fjärrvärme-, el- och industrisektorn kan utgöra en flexibel plattform och bidra till ett resurseffektivt energisystem med en ökad användning av industriell överskottsvärme och en ökad andel sol- och vindkraft.
De delar som undersöks är
- laststyrning inom industrin
- användning av industriell överskottsvärme
- styrning av värmepumpar
- styrning av kraftvärmeverk i fjärrvärmesystemet
Och hur detta tillsammans kan göra det möjligt att ha en ökad andel av intermittent elproduktion och ökad energieffektivitet inom industrin.
Projektet studerar även hur den här typen av samarbeten kan påverka de globala utsläppen av växthusgaser, och vilka ekonomiska incitament som skulle behövas för att industri, fjärrvärmebolag och elbolag ska samverka för ett flexibelt och resurseffektivt energisystem.
Resultaten kan användas som underlag vid diskussion om energisamarbeten mellan industri och energibolag och när styrmedel tas fram som skulle möjliggöra ökad andel förnybar elproduktion och användning av industriell överskottsvärme.