— Ett frigörande av effekt under kritiska perioder på dygnet är något som svenska kraftnät (SVK) är beredda att betala för och det finns redan system på marknaden som erbjuder dessa tjänster. Med projektet hoppas vi kunna öka kunskapsnivån hos lantbrukare om vilka möjligheter som finns, säger Peter Odhner på Länsstyrelsen Skåne, som leder projektet.
I en tid där elpriserna är höga, effektbristen stor (framför allt i södra Sverige) och många lantbrukare ekonomiskt pressade, är det samhällsekonomiskt intressant att olika sektorer samverkar för en jämnare belastning av elnätet. Tidigare studier visar att smart styrning av elanvändandet kan minska effektbehovet med upp till 20%. Men många mindre aktörer når inte upp till SVKs höga volymgränser och måste gå samman för att kunna leverera en tillräckligt stor effektminskning. I framtiden spås dock flexibla elsystem få en allt större betydelse och inte minst EU trycker på för krav på energibolag att ta emot även mindre volymer.
Lantbrukseffekten, som kommit ungefär halvvägs i sin projekttid, ska genomföra en studie av de potential som finns bland lantbruken i Skåne. Under våren 2022 ska man titta närmare på sex utvalda gårdar och utifrån dem göra beräkningar på hur mycket gårdarna skulle kunna spara. Fallstudierna kommer att gälla gårdar med kylhallar och värmeanläggningar för smågris och kyckling, som alltså skulle få betalt för att inte använda el vid vissa tidpunkter, men även lite större gårdar där det finns potential att producera el från restvärme.
— Det har varit ett ganska stort intresse och vi har inte haft några större problem att få gårdar med i studien, säger Peter Odhner. Däremot märker vi att många mindre lantbruk har ont om tid att avsätta för sådant här arbete.
I projektets arbetsgrupp ingår även Energikontoret Skåne, RISE, Hushållningssällskapet, konsultfirman Seniorit. I projektet har vi även en bred referensgrupp med representanter från bland annat LRF, Sveriges Jordägareförbund och Kristianstads Lagerhusförening. Genom den breda partnergruppen hoppas Peter Odhner att man ska kunna sprida resultatet av projektet bland de lantbrukare som berörs, för att i ett senare skede kanske gå vidare med ett större demonstrationsprojekt. Som en spin-off från projektet har det också bildats en arbetsgrupp, med stöd från EIP, för att kunna testa detta i praktiken.
— Det stora problemet idag är kunskapsbrist och vi funderar mycket kring hur vi ska nå ut. Många lantbrukare drabbas hårt av det höga elpriset och här finns faktiskt en möjlighet att spara pengar direkt, utan några kostsamma installationer.
Läs mer om projektet Lantbrukseffekten