Avslutad

Walking with energy

Metoden Walking with Energy; att promenera och samtala om energi, går ut på att bjuda in vanliga medborgare att promenera genom ett energilandskap och samtidigt diskutera hur värme produceras och används idag och i framtiden.

Metoden Walking with Energy; att promenera och samtala om energi, går ut på att bjuda in vanliga medborgare att promenera genom ett energilandskap och samtidigt diskutera hur värme produceras och används idag och i framtiden. I samband med Covid-19 utvecklades metoden till att också inkludera en virtuell promenad, där deltagarna kan vara med online.

Walking with Energy-metoden är utvecklad i England och syftar till att både samla in data om hur medborgare ser på energisystemen, och att bidra till att många människor bjuds in att delta i diskussionen om hur vi kan och bör värma våra hem idag och i framtiden. Eftersom värme till stora delar är ett osynliggjort i vår vardag går metoden ut på att visualisera systemen genom att promenera i ett energilandskap och prata om det man ser.

I projektet har vi testat olika visualiseringar, såsom att promenera utmed ett fjärrvärmenät, i en fjärrvärmeanläggning eller visa en vanlig värmeväxlare i en byggnad. Covid-19 satte dock stopp för alla fysiska möten och vi fick då göra om metoden och anpassa den till en online-promenad. Tillsammans med Act 4 och SYSAV tog vi fram en film över deras avfallsanläggning i Malmö. Filmen finns att se här
Filmen har fått en bra spridning och har i dagsläget över 19 000 visningar.

Promenaderna har oavsett form engagerat en rad aktörer inom energibranschen, kommuner, intresseorganisationer, forskare och medborgare och bidragit till att sprida information och skapa dialog mellan deltagarna om hur ett hållbart värmesystem ser ut idag och i framtiden.

Sammanfattning

Projektnamn

Walking with Energy: synliggöra energi genom forskningsdeltagande.

Organisation

Lunds universitet, Internationella Miljöinstitutet
Deltagande aktörer: Sheffield Hallam University

Projektledare

Jenny Palm

Energimyndighetens projektnummer

48091-1

Relaterade projekt

Se alla projekt

Avslutad

Utveckling av kombinerat energilager-värmeväxlare för PCM med luft som värmebärare

Projektet ska studera hur man kan utveckla ett kombinerat energilagervärmeväxlare med luft som värmebärare. Detta projekt är första steget i utvecklingen av ett innovativt PCM-baserat kylabatteri som kan användas för klimatsmart kyla i t ex frikyla, nattkyla för stora kondensorer, samt komfort i fordon vid avstannad motor och fler. Ny kunskap ger förståelse för de bidragande mekanismer som är inblandade i de kombinerade värmeöverförings- och fasändringsprocesserna i en PCM-värmeväxlare, och nyttjas till att ta fram en första prototyp som utvärderas i laborationsmiljö.

Avslutad

EkoPack

EkoPack-projektet har visat på möjligheterna att kraftigt reducera köldmediemängden i kyl- och värmepumpssystem och samtidigt upprätthålla energieffektiviteten. Därmed öppnas möjligheten att använda naturliga köldmedier i fler applikationer som tidigare har varit begränsade utifrån riskbedömningar i gällande säkerhetsstandarder.

Pågående

3D-printing av värmeväxlare

Genom att tillverka värmeväxlare i 3D-printing kan man släppa de flesta restriktionerna relaterade till tillverkningen och tillåtas att tänka helt fritt. Det innebär helt nya möjligheter och initierar nya tankar om hur en värmeväxlare bör utformas. Vi kommer att utforma nya geometrier och optimera dem med hjälp av datorsimuleringar.

Pågående

Energiexport från livsmedelsbutiker

I projektet kommer minst fyra fallstudier att studeras och bedömas med fokus på butikskyla, värmeåtervinning och komfortkyla. Erfarenheterna från projektet förväntas leda till flera verkliga fall av samverkan mellan fastighetsägare och livsmedelsbutiker.

Avslutad

Fånga lågtempererad spillvärme

Projektet fokuserar på en innovativ lösning och ligger på en låg mognadsgrad på TRL-skalan (TRL 1-3). Dessa resultat skall fungera som en enklare proof-of-concept och kommer att presenteras vid konferenser och utställningar.

Områden

Övrigt

Avslutad

Genomförande av färdplan för fossilfri uppvärmning

Uppvärmningssektorn ska vara fossilbränslefri år 2030 och år 2045 ska sektorn vara en kolsänka som hjälper till att minska de totala svenska växthusgasutsläppen. Innovationsklustret Utvecklingsplattform Uppvärmning – fokus färdplansgenomförande (kallat Färdplan värme) syftar till erfarenhetsutbyte, inspiration och samordning av sådant som pågår med koppling till de åtaganden och uppmaningar som färdplanen inrymmer.

Avslutad

Lågtemperaturvärmedrivna kraftcykler

I projektet, som genomförs tillsammans med en industriell referensgrupp, kommer ett antal fallstudier att genomföras kopplade till i första hand stålindustrin och pappersindustrin. Vidare planeras designstudier för att identifiera lämpliga komponenter, samt optimering av utformningen och val av komponenter, inklusive arbetsmedium.

Områden

Övrigt

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.