Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten
Aldrig har energifrågan varit så aktuell som den varit under 2022. Året präglades av skenande priser på el och drivmedel, nedringda energirådgivare samt energibolag och värmepumpsinstallatörer som kämpar för att möta kundernas efterfrågan att se över sitt uppvärmningssystem.
Den femte utlysningen inom Termo avslutades 2022, med inriktning på företagsdrivna innovationsprojekt, projekt i samverkan mellan aktörer och syntesprojekt. Vi kunde välkomna 14 nya projekt till programmet. Alla finns presenterade här på hemsidan – passa på att kolla in dem!
Termodagen den 20 oktober samlade representanter från akademin, energiföretag, branschorganisationer, privat- och offentlig sektor under temat samspel i energisystemet.
Konferensens budskap var hur värme och kyla i samspel med övriga delar i energisystemet är en möjliggörare för aktuella utmaningar, som att frigöra el genom flexibilitet på elnätet, uppvärmning av våra städer på ett långsiktigt och hållbart sätt och hur vi kan jobba med uppvärmning på ett resurseffektivt sätt genom cirkulära flöden, där överskottsvärme från olika sektorer kommer till nytta.
Under 2022 genomfördes en extern programutvärdering av de aktiviteter, insatser och projekt som utförs eller finansierats av Energimyndigheten inom ramen för Termoprogrammets första fyra år. Utvärderingen visade att den breda samverkan inom projekten bidrar till kompetensuppbyggnad och en stimulerande effekt som i sin tur resulterat i nya problemformuleringar och nya projektansökningar, där de samarbetande aktörerna kan vidareutveckla sitt samarbete och ta sig an nya forskningsfrågor.
Utvärderingen framhåller även att framtida satsningar inom Termo – och Energimyndigheten i allmänhet – i högre utsträckning bör samverka med projekten för att sprida deras resultat efter projektslut samt att ytterligare stärka kopplingen mot internationella forsknings-och innovationssatsningar inom energiområdet, framför allt inom EU. Utvärderingsrapporten finns tillgänglig här.
Under första hälften av 2023 kommer Energimyndigheten och Termoprogrammet att uppdatera strategin för värme och kyla där vi ska identifiera riktningen av och behov för våra insatser inom området. Här hämtar vi information från en rad olika källor såsom programutvärderingen, synteser, omvärldsanalyser, strategiska grupper knutna till programmet samt interna och externa hearings, så håll koll på inkorgen för inbjudan.
Hoppas att vi ses under årets sista webbinarium den 9:e december på teman ”Värmepumpar för framtidens energisystem”. Serien kommer att fortsätta 2023 med fler spännande teman!
Björn Larsson, forskningshandläggare Värme och kyla, Energimyndigheten
Bild: charlesdeluvio på Unsplash