Avslutad

Branschsamarbete för avancerad analys för framtidens uppvärmning

Idag är det svårt och orimligt att varje energiföretag på var sitt håll ska utveckla och validera dataanalytiska metoder för att optimera värmedistribution. Genom att utveckla samarbetet inom branschen, data science-expertis och forskning kan fler och bättre modeller tas fram.

Genom ett branschsamarbete kring data och analytiska metoder ska projektet ta fram modeller för avancerad datanalys och AI. Resultaten i form av nya arbetssätt eller nya tillämpningar i mjukvara ska kunna användas av energidistributörer och prosumenter. Projektet för samman forskning och innovation med mjukvaruutveckling och utrullning/användning i praktisk verksamhet, vilket bidrar till att höja kompetensen kring data och artificiell intelligens i hela branschen.

Idag är det svårt och orimligt att varje energiföretag på var sitt håll ska utveckla och validera dataanalytiska metoder för att optimera värmedistribution. Genom att utveckla samarbetet inom branschen, data science-expertis och forskning kan fler och bättre modeller tas fram.

Huvudsakliga målet är att med hjälp av data och data science förbättra precision i identifiering av mönster och avvikelser i distributionsnätet inklusive undercentraler i kundanläggningar. Exempel på fel som kan identifieras med dataanalytiska metoder är mätdatafel, läckage och styrfel. Syftet är också att ta fram analysmodeller och stödjande ramverk som föreslår åtgärder till energidistributör och prosumenter för att åtgärda fel och minska resursförbrukning och miljöpåverkan.

Syftet är att bygga verktyg som föreslår åtgärder till energidistributör och prosumenter för att åtgärda fel och minska resursförbrukning och miljöpåverkan.

Projektet ska stärka den analytiska förmågan hos energiföretagen, i form av webinar och en samlad branschgemensam portal för tillgängliga dataset, datanalytiska resonemang och resultat. På så vis stärks samtliga energibolag i arbetet att vidareutveckla och optimera övervakning, underhåll, proaktiv åtgärdsplanering och uppföljning med sina kunder och deras anläggningar/fastigheter.

Projektet är ett samarbete mellan Smart Energi, Eneriforsks program Futureheat, Energimyndigheten, Universitet och högskolor.

Sammanfattning

Projektnamn

Data Science: BRAVA – Branschsamarbete för avancerad analys för framtidens uppvärmning

Organisation

Smart Energi, Energiforsk, Futureheat, Solita
Deltagande aktörer: Halmstad Högskola, Lunds Tekniska Universitet, Chalmers Industriteknik

Projektledare

Maria Hansson, Solita

Energimyndighetens projektnummer

48309-1

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Pågående

Värmepumpar för torkning

Projektet syftar till att bygga internationell kunskap om resurseffektiv torkning med värmepumpsteknik. I projektet kommer man att samla in svenska fallstudier med fokus på industriell torkning, främst inom skog, massa/papper och jordbruk/livsmedel.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.