Projektet ska utveckla en bedömningsram för att kvantifiera och jämföra teknisk prestanda för energilagring. Forskarna ska också kartlägga socioekonomiska delar av energilagerlösningar ur ett cirkulärt ekonomiskt perspektiv.
Projektet är ett delprojekt för den svenska delen i annexet “Economics of Energy Storage – EcoEneSto” inom IEA TCP Energy Storage. Målet är att ta fram modell för utvärdering av den tekniska prestandan tillsammans med ekonomisk genomförbarhet i dem integrerade energilagrings tillämpningarna, som uppvärmning, kylning, integrering av förnybar energi, med fokus på att förbättra systemeffektiviteten.
Projektet definierar ramen för arbetet inom International Energy Agency, IEA Energy Conservation through Energy Storage, ECES och är uppdelad i de fyra arbetspaketen:
Energilagringsprestanda
Kartläggning och utveckling av en databas inom en plattform med öppen åtkomst. Målet är att sprida information bland internationella aktörer som är aktiva inom forskning, innovation och planering för energisystem.
Energilagringskostnad och tekniska utvärderingsmetoder
Utveckling av metoder med ett helhetsperspektiv för utvärdering av ekonomiska förhållanden för energilagring för att uppnå önskvärda driftsförhållanden i både tekniska och icke-tekniska tillämpningar. Metoderna används för att bedöma kostnadseffektivitet genom att jämföra top-down och bottom-up analysatorer. Resultaten leder till definitionen av effektiva nyckeltal (KPI) för utvärdering av energilagringsprestanda.
Cirkulära system och affärsmodeller för energilagring
Utveckling av innovativa affärsmodeller anpassade till svenska och europeiska förhållanden. Flera alternativ av energisystem med och utan energilagring och med fokus på cirkulär ekonomi jämförs. Affärsmodeller kartläggs ur ett cirkulärt ekonomiskt perspektiv. AP3 sammanställer en fördjupad studie av det cirkulära ekonomiska systemet via integration av energilagring.
Kommunikation och spridning av projektresultat
Arbetet består av specifika deluppdrag. KTH integrerar relevant svensk forskning i den internationella syntesrapporten och tar fram en plan för spridning av projektresultat. Resultat spridas två gånger om året genom IEA ECES till medarbetare och slutrapport från projektet väntas under 2024.