Avslutad

Fånga lågtempererad spillvärme

Projektet fokuserar på en innovativ lösning och ligger på en låg mognadsgrad på TRL-skalan (TRL 1-3). Dessa resultat skall fungera som en enklare proof-of-concept och kommer att presenteras vid konferenser och utställningar.

Genom design av en ny typ av material med extraordinära värmeöverföringsegenskaper ska man här visa hur lågtempererad spillvärme fångas in.

Här byggs en prototyp med fokus på en verklig tillämpning. Det kan till exempel handla om att ta hand om spillvärme som bildas när man kyler högspänningstransformatorer eller elektrolyser för återvinning.

Forskarna tar fram en helt ny generation av värmeväxlare genom avancerade simuleringar. Området är av intresse för industriella partner som önskar förbättra energieffektiviteten. Syftet är att ta fram nya metoder som gör det möjligt att snabbt ta fram en ny generation av värmeväxlare med hög prestanda samt utvärdera resultat under industriliknande förhållande av vår partners från industrin. Projektet fokuserar på en innovativ lösning och ligger på en låg mognadsgrad på TRL-skalan (TRL 1-3). Dessa resultat skall fungera som en enklare proof-of-concept och kommer att presenteras vid konferenser och utställningar.

Sammanfattning

Projektnamn

LPMat

Organisation

KTH Kungliga Tekniska Högskolan
Deltagande aktörer: KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, Hitachi PowerGrid AB, Climeon, TetraPak.

Projektledare

Christophe Duwig

Kontakt

duwig@kth.se

Energimyndighetens projektnummer

48293-1

Slutrapport

LPMat

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Avslutad

Utveckling av kombinerat energilager-värmeväxlare för PCM med luft som värmebärare

Projektet ska studera hur man kan utveckla ett kombinerat energilagervärmeväxlare med luft som värmebärare. Detta projekt är första steget i utvecklingen av ett innovativt PCM-baserat kylabatteri som kan användas för klimatsmart kyla i t ex frikyla, nattkyla för stora kondensorer, samt komfort i fordon vid avstannad motor och fler. Ny kunskap ger förståelse för de bidragande mekanismer som är inblandade i de kombinerade värmeöverförings- och fasändringsprocesserna i en PCM-värmeväxlare, och nyttjas till att ta fram en första prototyp som utvärderas i laborationsmiljö.

Avslutad

Bostäder som flexibilitetsresurs

Projektet ”Bostäder för flexibilitet” ska utreda de tekniska, sociala och marknadsmässiga utmaningar det innebär att använda bostäder som en flexibilitetsresurs för att lösa lokala och regionala kapacitetsutmaningar.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.