Här ska högupplöst data om fjärrvärmeskällor i europeiska städer samlas och analyseras. Målet är att hitta förnybara värmekällor och återvunnen värme som kan användas i fjärrvärmesystemet. Målet är förstås att eliminera fossilbränslen i fjärrvärmen.
Fossila bränslen står fortfarande för 7 procent av fjärrvärmens tillförda energi i Sverige. Att ersätta den sista andelen fossila bränslen med förnybar och återvunnen värme är svårt, men avgörande för att Sverige ska bli hållbart år 2040. Det är viktig för fjärrvärmesektorn att undersöka var olika värmekällor är lokaliserade, hur stor potential som finns och hur man effektivt matchar dem med behovet från byggnader. Här utvecklas ett högupplöst geografiskt informationssystem, som kan kartlägga potentialen för förnybara och återvunna värmekällor. Projektet ska också analysera kostnadseffektiva sätt att matcha källorna och möjligheter till säsongslagring med byggnadernas värmebehov.
Projektet består av tre delar, där den första omfattar datainsamling och mappning vilket görs av Energiteknik på KTH. I den andra delen av projektet ska Energiteknik analysera resultaten och etablera Stockholm Heat Atlas. I den tredje delen ska vi matcha kallorna och kundlast för att utforma ren energiöverföring strategier. Resultat av den första delen från projektet finns i publikation nedanför:
Su, C., Dalgren, J., & Palm, B. (2021). High-resolution mapping of the clean heat sources for district heating in Stockholm City. Energy Conversion Management, 235, 113983. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2021.113983
Fossila bränslen står fortfarande för 7% av fjärrvärmens tillförda energi i Sverige. Att eliminera den sista andelen fossila bränslen med förnybar och återvunnen värme är svårt, men avgörande för att Sverige ska bli hållbart år 2040. Det är i fokus för fjärrvärme-sektorn att undersöka var olika värmekällor är lokaliserade, hur stor potential som finns och hur man effektivt matchar dem med behovet från bebyggelsen.
Med denna studie vill vi utveckla ett högupplöst geografiskt informationssystem, som kan kartlägga potentialen för de förnybara och återvinningsbara värmekällorna, och analysera kostnadseffektiva sätt att matcha källorna och möjligheter till säsongslagring med byggnadernas värmebehov. Med denna forskning kommer den svenska fjärrvärme-sektorn att ha ett revolutionerande verktyg till sitt förfogande, ett som är effektivt för att integrera och använda rena värmekällor och lagringar för att eliminera resterande fossilbränslen i fjärrvärme.