Publicerad: 2025-04-07

Potentialen för groplager för solvärme och värmelager i borrhålsfält

Hur kan man simulera värmelagringskapaciteten i borrhålsfält för termiska nät? Och hur många storskaliga groplager för solvärme finns det potential för i Sverige? Välkommen till ett webbinarium där Alberto Lazzarotto från KTH och Christopher Bales från Högskolan i Dalarna presenterar projektresultat.

Agenda

  • Alberto Lazzarotto från KTH presenterar sitt Termoprojekt där han kunnat förbättra algoritmer för att simulera hur mycket värme man kan lagra från exempelvis solenergi i borrhålsfält för termiska nät, och även hur man kan skapa verktyg för att modellera driften av dem timme för timme, under hela borrhålsfältets livslängd.
  • Christopher Bales, professor i energiteknik vid Högskolan i Dalarna, presenterar sitt projekt som identifierat var i Sverige det kan finnas potential för groplager för solvärme i närheten av fjärrvärmeanläggningar. Därefter har projektgruppen genomfört en potentialstudie över hur många anläggningar som kan vara aktuella i hela Sverige baserat på geologiska förutsättningar.

Om projekten

Fakta

  • Datum och tid: Onsdag den 21 maj klockan 09.00–10.00.
  • Plats: Digitalt via Teams.
  • Kostnad: Kostnadsfritt
  • Anmälan: Anmäl dig här. Länk till webbinariet mejlas till alla anmälda senast tisdagen den 20 maj.
  • Frågor: Kontakta daniel.hirsch@energiforsk.se.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.