Under hösten startar Termo etapp två, där ett tiotal nya forskningsprojekt får finansiering via Energimyndighetens forskningsprogram. Ett av dem är ”Nästa generation värmepumpar med naturliga köldmedier för fjärrvärme- och fjärrkylasystem”, som drivs av Jens Fridh från KTH i nära samarbete med industrin.
Projektet ska utveckla och optimera stora värmepumpar som använder naturliga köldmedier för fjärrvärme, fjärrkyla och industriella tillämpningar. Dessutom ska projektet hitta värmeväxlarlösningar för värmepumpar med naturliga köldmedier för att minimera mängden köldmedium samtidigt som hög termisk prestanda bibehålls. En tredje målsättning är att bygga testbädd för utveckling av kompressorer relevanta för naturliga köldmedier.
Jens Fridh, KTH.
– På 1980-talet användes freonbaserade, numera förbjudna, köldmedel. Sedan kom ersättningsmedel som också hade en miljöpåverkan och nu fasas ut. I dag talas det om naturliga köldmedier som exempelvis Isobutan, CO2 och ammoniak.
Projektets utgångspunkt är att värme och kyla står för ungefär hälften av Europas energiförbrukning, där beroendet av fossila bränslen fortfarande är stort på kontinenten.
Stora värmepumpar i fjärrvärmenätet som drivs med fossilfri el ses i branschen som en viktig lösning för fjärrvärmenätverk och kan utnyttja den stora mängd spillvärme och naturliga värme som finns tillgänglig, något som står högt upp på EU:s agenda.
Idag genereras cirka 90 procent av Europas fjärrvärme med fossilt bränsle. Den installerade effekten av stora värmepumpar är bara 2–3 Wth termisk effekt, men Jens Fridh gissar att potentialen kan vara uppemot 90 GWth vilket skulle tillgodose över 35 procent av värmebehovet i Europa.
– För små värmepumpar är det i regel enklare kompressorer och mindre effekter. Ska man upp i industriell tillämpning handlar det om riktigt stora maskiner. Det finns många viktiga komponenter. Kompressorn är en del, förångaren och kondensorn är också extremt viktiga att optimera.
I projektet finns Siemens Energy, som säljer hela systemet och vars kärnverksamhet är turbomaskineriet, med. Alfa Laval står för värmeväxlar-expertisen och slutanvändarsidan representeras av Stockholm Exergi i egenskap av ägare av befintliga fjärrvärmepump- och kylsystem.
Jens Fridh strävar efter att uppnå högpresterande stora värmepumpssystem som kan användas brett, och i projektansökan lyfts behovet av en testplattform för utveckling av kompressorer, relevanta för naturliga köldmedier.
– Det byggs en rigg för kompressorn i projektet, vilken även bekostas av industrin. Vad gäller värmeväxlare finns redan nedskalade varianter, provriggar, här sedan tidigare.
På frågan om framtiden svarar han:
– Sveriges exportpotential med teknologin kring stora värmepumpsystem är stor, mycket stor. Här har teknologin funnits sedan 1980-talet och stor kunskap kring design och drift finns, framför allt i de tre industrier som medverkar i projektet.