Pågående

Heatwise ska öka användningen av transformator-kylvatten i fjärrvärme

Elektrifieringen ger en större tillgång på lågtempererad restvärme. Men kylvattnet från omvandlartransformatorer är i dag för kallt för att nyttjas direkt. Projektet Heatwise ska undersöka hur det kan lösas.

För att klara elektrifieringen krävs mer eltransportinfrastruktur, vilket ger ökad tillgång på restvärme. I Sverige beräknas den lågtempererade restvärmen från transformatorer uppgå till 5–10 TWh om året.

Ett problem är dock att kylvattnet från omvandlartransformatorer är för kallt för direkt användning. Christophe Duwig, professor i processteknik på KTH, och hans projektgrupp siktar nu på att bidra till att kylvattnet ska kunna användas i större utsträckning i fjärrvärmenätet.

Projektet ska använda precisionskylning för att möjliggöra effektiv kylning vid högre kylvätsketemperaturer. Det i sin tur höjer kylvätskans fråntemperatur till nivåer lämpliga för fjärrvärme.

– Jag tycker att det ska bli spännande att titta på små detaljer som möjliggör att göra stora framsteg, säger Christophe Duwig.

Heatwise samlar transformatortillverkaren Hitachi Energy, forskare och intressenter från fjärrvärme. Gruppen ska undersöka innovativa kyllösningar, både direkta och indirekta, som skräddarsys för utmaningen. I projektet kommer man använda avancerade numeriska simuleringar för att snabbt utforska alternativ och bevisa konceptet med fysiska experiment i Hitachis labb.

Christophe Duwig.

För att uppnå syftet att utforma en ny generation omvandlartransformatorer som kan ge uppemot10 TWh fossilfri värme per år måste köldmediet lämna systemet vid temperaturer över 60–65 grader. Det ska uppnås med precisionskylning av transformatorer och kraftelektronik.Med fokus på hot spots och transientdrift hoppas Christophe Duwig säkerställa en jämnare driftstemperatur, något som ger längre livslängd och möjliggör integration i fjärrvärmenätet.

Projektet ska använda högprestanda-simulering, CFD (Computational Fluid Dynamics), för att modellera detaljer i värmeöverföringsproblemet. Beräkningarna görs på superdatorer på Parallelldatorcentrum på KTH. Modellerna och kunskapen kommer ge möjlighet att skapa, testa virtuellt och optimera hållbar värmeåtervinning.

– Vi vill bidra till svensk industri med ny kompetens och även nya verktyg till ingenjörer som ska kunna arbeta snabbare och med högre noggrannhet för bättre produktprestanda och energieffektivitet.

Här kan du läsa mer om Christophe Duwig och hans målbild att göra industriella processer helt klimatneutrala.

Sammanfattning

Projektnamn

HEATWISE: Heat Harvesting From Transformers for Widespread Societal Use

Organisation

KTH

Projektledare

Christophe Duwig

Kontakt

duwig@kth.se

Pågår till

31 oktober 2027

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Avslutad

Ranagård med ny 4GDH-teknik

Projektet utför en transdisciplinärt studie i samband med implementering av en ny fjärrvärmeteknik (4GDH) till ett bostadsområde, för att studera teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen samt identifierar vilka hinder som uppstår vid införande av ny teknik.

Områden

Fjärrvärme

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.