Pågående

Forskar för att stärka fjärrvärmens försörjningsberedskap

"Framtidssäkra fjärrvärme" syftar till att öka förutsättningarna att utveckla försörjningsberedskapen inom svensk fjärrvärme. Det treåriga projektet bygger på en djupgående samverkan mellan näringsliv och akademi. I referensgruppen finns representanter för alla delar; produktion, distribution och användning.

–  Det är jätteviktigt att arbeta tvärsektoriellt. Jag blev själv förvånad när jag insåg omfattningen, att i Sveriges står fjärrvärmen för en så stor del av värmebehovet. Det är en viktig del i vår resiliens och över 90 procent av flerfamiljshusen har fjärrvärme, säger Emelie Lantz på konsultbolaget Afry som tillsammans med Henrik Hassel vid Lunds universitet leder projektet.

Projektet ska stödja uppbyggnaden av försörjningsberedskap inom fjärrvärme på lokal nivå genom att utveckla metoder för dimensionering. Det finns också behov av kunskapsutveckling för att stödja vidareutvecklingen av beredskap. Försörjningsberedskapen måste även utvecklas med hänsyn till energi- och klimatomställningen, elektrifieringen, och sårbarheter kopplade till digitaliseringen.

– Vi behöver vara motståndskraftiga och tänka i nya banor. Slutprodukten som ska bestå är framför allt en metod som kommer till användning lokalt. Vi kommer också att testa och utvärdera metoden inom vår tidsram. Slår allt väl ut kommer vi bidra med en viktig del till totalförsvaret, och göra skillnad på riktigt. Då blir det här någonting mer än bara en forskningsrapport.

Emelie Lantz och Henrik Hassel.

Vidare kommer projektgruppen kartlägga behov som fjärrvärmeaktörer upplever, samt studera närmare hur andra länder (däribland Danmark, Tyskland, och de Baltiska staterna) arbetar för att identifiera metoder och arbetssätt. På kontot för framtidsutmaningar står bland annat strategier för att kommunicera värdet av fjärrvärme, visioner för fjärrvärme bortom övergången till fossilfri försörjning, och teknikutveckling för effektiv användning av lågtemperaturvärmekällor.

Det är en orolig omvärld som ökar behovet av beredskap inom fjärrvärmesektorn, en sektor som i dag saknar lagstiftade funktions- och beredskapskrav. Rysslands invasion av Ukraina är ett exempel på hur energiinfrastruktur ofta utgör måltavla i krig, inte bara genom direkta attacker utan även i form av exempelvis cyberangrepp.

Fjärrvärmen täcker upp för mer än hälften av värmebehoven i svenska byggnader. Den är nödvändig för viktiga samhällsfunktioner så som sjukvård, och spelar en avgörande roll för Sveriges krisberedskap. På senare år har försörjningsberedskapen, som i dagsläget bedöms bristfällig, växt fram som ett prioriterat område i uppbyggnaden av totalförsvaret. Natointrädet ställer också nya krav, och en resilient energiinfrastruktur utgör ett av sju “baseline requirements”.

För egen del har Emelie Lantz mångårig erfarenhet från räddningstjänsten. I början av november disputerade hon i vårdvetenskap och tar som hon säger med sig mjuka värden in i projektet. Hon ser också en möjlig part i MSB och egna kontaktytor där.

Sammanfattning

Projektnamn

Framtidssäkra fjärrvärme – Kunskapsuppbyggnad och metodutveckling för dimensionering av försörjningsberedskap på lokal nivå

Organisation

Lunds universitet

Projektledare

Henrik Hassel

Kontakt

henrik.hassel@risk.lth.se

Pågår till

30 november 2027

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Avslutad

Ranagård med ny 4GDH-teknik

Projektet utför en transdisciplinärt studie i samband med implementering av en ny fjärrvärmeteknik (4GDH) till ett bostadsområde, för att studera teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen samt identifierar vilka hinder som uppstår vid införande av ny teknik.

Områden

Fjärrvärme

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.