Viktor Ölén, projektledare.
– Vi närmar oss gränsen för vad som är fysiskt möjligt, men i framtida termiska system med låga framledningstemperaturer behövs den här komponenten, säger projektledaren Viktor Ölén från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
En utgångspunkt för Ecopack-projekten är att värmefaktorn är högre när man jobbar med små temperaturlyft, alltså att man får ut mer värme för samma mängd elenergi än vid större temperaturlyft. En annan är behovet av att i framtiden utnyttja fler lågvärdiga restvärmekällor.
Målet är att använda restvärmekällor i spannet 15–35 grader för att lyfta det till 60 grader och leverera värme och tappvatten till villor och lägenheter i städer.
Ecopack 1 tog fram en prototyp som kördes under fasta driftförhållanden, som fungerade väldigt bra.
– Vi slog världsrekord i levererad effekt i förhållande till använd mängd köldmedium. Av 120 gram isobutan fick vi ut 12 kW värme. Normalt kanske man ligger på 10 kW värme från 1 eller 1,5 kilo köldmedium, säger Viktor Ölén.
Historiskt har syntetiska köldmedier använts i värmepumpar, men eftersom de både är klimatpåverkande växthusgaser och nästan alltid innehåller PFAS vill man ha ett naturligt köldmedium. Ecopack 3 använder isobutan.
Men naturliga köldmedier som isobutan är brandfarliga, därför är det viktigt att använda små mängder. Målet för Ecopack 3 är att ta fram en värmepump för villor eller lägenheter.
– Kan man hålla sig under 150 gram minskar krav på olika säkerhetslösningar väsentligt och därmed även kostnaderna.
Ecopack 2, som nu håller på att avslutas, undersökte olika dynamiska förlopp: vad händer om temperaturen i nätet ändras, om värmepumpen ska växla från att värma tappvatten till att värma huset och liknande.
– Vi närmar oss gränsen för vad som är fysiskt möjligt, hur lite köldmedium man kan använda om värmepumpen ska kunna hantera variationer i omgivningen, säger Viktor Ölén.
Med så lite köldmedium har projektet minimerat alla komponenter. I värmepumpen finns en intern värmeväxlare och man har även hämtat en kompressor som används i elbilar.
– Teoretiskt blir det väldigt bra. En utmaning är att det inte finns komponenter som värmeväxlare eller kompressorer eller några studier gjorda med isobutan för dessa temperaturer. Det innebär mycket utvecklingsarbete på många bitar, säger Viktor Ölén.
Ecopack 3 startade i december 2024 och ska testa att köra värmepumpen i olika effekter och vid olika temperaturer från nätet för att bättre förstå fördelning av köldmedium vid olika driftspunkter. För att kunna förbättra komponenter och styrning och därmed kunna utöka arbetsområdet.
– I Europa finns förhoppningar om att investera i 60 miljoner värmepumpar för att komma bort från gasuppvärmning, så intresset från industrin är stort, säger Viktor Ölén.