Publicerad: 2025-04-16

Minskad komplexitet gav effektivare simuleringar av borrhålsfält

Den dagliga driften av värmelagrande borrhålsfält påverkar fältets egenskaper både på kort och lång sikt. Därför är det viktigt att simulera hur olika driftsätt slår, men det är komplext. Alberto Lazzarotto har jobbat med att förbättra algoritmerna så att detaljerade simuleringar av borrhålsfält blir möjliga att genomföra.

– I projektet har vi jobbat med att minska komplexiteten i algoritmerna och det ledde till att vi ökade beräkningshastigheten utan att försämra exaktheten. Det har gjort det möjligt för oss att modellera saker vi inte kunde tidigare, säger Alberto Lazzarotto från KTH, projektledare för Termoprojektet ”Integrate! Geo”.

Att borra ett större antal flera hundra meter djupa hål i berggrunden är ett väletablerat sätt att konstruera säsongslager för värme. Till exempel kan solenergi eller olika typer av överskottsvärme lagras i borrhålen sommartid, för att under vintern med hjälp av värmepumpar användas till uppvärmning av tappvatten och fastigheter.

Men i ett gemensamt system som utnyttjar borrhålsfält kan borrhålen påverka varandra, beroende på hur systemet körs, vilka borrhål i fältet som används när med mera. Därför vill man kunna simulera hur olika sätt att köra systemet påverkar kapaciteten, både på kort och lång sikt.

– Det man vill uppnå är ett flexibelt system som man kan koppla ihop både med olika typer av värmekällor och möta efterfrågan på värme på flera olika sätt, säger Alberto Lazzarotto.

Han exemplifierar med att man kanske vill använda sig av några av fältets borrhål på ett sätt, och andra hål på annat sätt.

– Det finns en stor variation, både i tid och rum, i hur systemet påverkas. Berggrunden i fältet kan påverkas på kortare tid än några timmar och bara några centimeter från ett borrhål, till 100 meter bort och under hela fältets livslängd. Det innebär en stor matematisk komplexitet, säger Alberto Lazzarotto.

Hans projekt har gått ut på att skapa effektivare sätt att simulera hur olika sätt att driva borrhålsfält påverkar fältets egenskaper. Sådana simuleringar kan vara relevanta att göra både innan man anlägger borrhålsfält och under dess drift.

I projektet har de utgått från befintliga simuleringsmetoder och enligt Alberto Lazzarotto lyckats förbättra dem.

– Vi kan visa att vi kan göra detaljerade simuleringar som bland annat kan utvärdera flera olika sätt att köra systemet, vilket bidrar till att optimera utformningen av systemet, säger Alberto Lazzarotto.

Webbinarium den 21 maj

Under webbinariet Potentialen för groplager för solvärme och värmelager i borrhålsfält den 21 maj presenterar Alberto Lazzarotto sitt projekt Integrate! Geo, Nästa generations verktyg för optimal integration av storskaliga borrhålsfält i termiska nätverk.

Dessutom presenterar professor Christopher Bales från Högskolan i Dalarna sitt projekt Soldriven fjärrvärme med groplager för svenska förhållanden.

Läs mer om webbinariet och anmäl dig här.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.