– Det är förvånansvärt många platser som teoretiskt skulle kunna ha groplager, säger Chris Bales, professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna som lett studien.
Projektet har undersökt var i Sverige det finns potential att bygga groplager med solvärme, där det finns fjärrvärmenät i närheten.
En förutsättning för groplager är oftast att det finns minst 10 meter jord ovanför berggrunden. Den jord man gräver upp behövs som vallar till lagret och om man behöver spränga i berget blir investeringen hög.
Med värdefull hjälp från Sveriges geologiska undersökning, SGU, har projektet identifierat 229 möjliga orter där det finns fjärrvärme som kan vara lämpliga platser för groplager.
Chris Bales poängterar att resultatet är baserat på de data man hade tillgång till. Faktorer som grundvattennivån på platsen och annat kan påverka resultatet, och den typ av uppgifter saknades.
Projektet tittade på möjligheten att investera i solvärme för att kunna säsongslagra värmen i groplagren. Slutsatsen var att 19 TWh solvärme skulle kunna levereras om alla orter som kunde faktiskt investerade i solvärme och groplager, baserat på att 40 procent av den värme som orten behöver täcks av solvärme.
– Men med nuvarande kostnadsläge blir det billigare för fjärrvärmeföretag att fortsätta på traditionellt sätt, fast skillnaden är inte så stor. Om bränslekostnaderna stiger ytterligare eller om räntan går ned blir det lönsamt. Så de ekonomiska förutsättningarna är viktigare än de tekniska, säger Chris Bales.
Vad krävs för att några av de platser ni identifierat ska få groplager?
– Man behöver ha någon slags subvention för att minska risken, så att man kan demonstrera att det fungerar i svenska förhållanden. Om det går att låna till låg ränta kommer man långt. Men subventionerna ska inte vara permanenta, de behövs i en övergångsfas för att bygga upp en marknad.
Hur skulle det påverka energisystemet?
– Bygger man mycket solvärme och groplager kan man spara mycket biobränsle, som då kan användas på annat sätt. En minskad konkurrens kan hålla tillbaka biobränslepriserna för andra branscher, säger Chris Bales.
Enligt honom skulle groplager även kunna vara intressant för att nyttja spillvärme, vilket ett exjobb med koppling till projektet ska analysera. I projektet har det även ingått tre fallstudier i samarbete med energiföretagen Hemab i Härnösand, Söderhamn Nära och Luleå Energi.
Webbinarium den 21 maj
Under webbinariet Potentialen för groplager för solvärme och värmelager i borrhålsfält den 21 maj presenterar Chris Bales sitt projekt Soldriven fjärrvärme med groplager för svenska förhållanden.
Dessutom presenterar Alberto Lazzarotto sitt projekt Integrate! Geo, Nästa generations verktyg för optimal integration av storskaliga borrhålsfält i termiska nätverk.
Läs mer om webbinariet och anmäl dig här.