Avslutad

Värmepumpar för torkning

Projektet syftar till att bygga internationell kunskap om resurseffektiv torkning med värmepumpsteknik. I projektet kommer man att samla in svenska fallstudier med fokus på industriell torkning, främst inom skog, massa/papper och jordbruk/livsmedel.

Projektet syftar till att bygga internationell kunskap om resurseffektiv torkning med värmepumpsteknik. Det är ett svenskt projekt som bidrar till IEA HPT Annex 59 och drivs av RISE, Chalmers och KTH. Projektledare är Metkel Yebiyo.

Projektet kommer att samla in svenska fallstudier med fokus på industriell torkning, främst inom skog, massa/papper och jordbruk/livsmedel. Både state-of-the-art och nydanande lösningar kommer att studeras.

I projektet ingår bland annat undersökningar, analyser och fördjupade fallstudier ur tekniskt, praktiskt och ekonomiskt perspektiv för att möjliggöra en förflyttning mot en elektrifierad resurseffektiv torkning. Detta kräver att möjliga lösningar på komplexa flerdimensionella problem identifieras.

Projekt kommer att undersöka möjligheter att avsevärt öka effektiviteten, flexibiliteten och kostnadseffektiviteten för torkningstillämpningar med värmepumpar.

Sammanfattning

Projektnamn

Värmepumpar för torkning

Organisation

RISE Research Institutes of Sweden AB, Chalmers Tekniska Högskola, Kungliga Tekniska Högskolan

Projektledare

Metkel Yebiyo

Energimyndighetens projektnummer

P2022-00470

Pågår till

31 december 2024

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.