Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

I takt med utfasningen av fossila bränslen minskar inslaget av förbränning. Som en följd av det noteras en stark trend i fjärrvärme-Europa, ett växande intresse för lågtemperaturvärme som syftar till ökad konkurrenskraft.

Strax väster om Halmstad ligger Ranagård, ett område som började uppföras på gammal åkermark 2021 och omfattar 550 bostäder. Där testas en ny fjärrvärmelösning med lågtemperatur i ett system med tre parallella rör i stället för två.

På sikt är ambitionen att nå en genomsnittlig framledningstemperatur om 55 grader med en genomsnittlig returtemperatur på 20–25 grader.

– Innovativt i denna nya konfiguration är ett tredje parallellt rör som tar hand om varmhållningen av både nätet och varmvattenberedningen, något som aldrig tidigare prövats. I dagens systemlösning är flödet ofta oreglerat samt blandas in i returledningen, vilket ger en högre temperaturnivå i returledningen.

– Det är ingen kommersiell lösning utan en kreativ lösning som Halmstads Energi och Miljö testat och som vi får utvärdera lite extra tänker jag. Det finns säkert förfiningsutrymme för hur det genomförs, säger Helge Averfalk.

Högskolan i Halmstad hade redan från första spadtaget full insyn i framväxten av området och i projektet Ranagård med ny 4GDH-teknik i samarbete med Malmö universitet studerades genomförande, teknikacceptans av bygg- och installationsbranschen, hinder, och möjligheter.

Nu stundar Utvärdering av Rangårds lågtemperaturnät med start i december 2024. Det är femte projektet på temat effektivare värmedistribution med lågtemperaturvärme som Högskolan i Halmstad tar sig an, och går hand i hand med högskolans:s fokusområde Smarta städer och samhällen.

– Sedan 2016 är vår målsättning och ambition att komma under 30 grader Celsius returtemperatur i årsmedelvärde, något jag aldrig sett ett system prestera.

Planen består av tre delar. Till att börja med analyseras hur nätet fungerar för att identifiera eventuella avvikelser i installationen. Den andra delen består av ett mätprogram som baseras på att eventuella avvikelser eliminerats, och en tredje analysdel syftar till att verifiera de verkliga egenskaperna hos den nya nätkonfigurationen.

Sammanfattning

Projektnamn

Utvärdering av Ranagårds lågtemperaturnät

Organisation

Högskolan i Halmstad

Projektledare

Helge Averfalk

Pågår till

31 maj 2027

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.