Pågående

Projekt studerar integrering av kärnkraftsånga i biokolproduktion

Intresset för små modulära reaktorer växer och att integrera SMR i det svenska energisystemet kan bidra till att reducera utsläppen av växthusgaser. I ett projekt ska man hitta sätt att kombinera reaktorerna med termokemiska processer för att producera förnybara råvaror till stålindustrin.

– Vanligtvis när man använder kärnkraft för att producera elektricitet används ungefär 30-40 procent av restvärmen. Med det här tillvägagångssättet kommer vi att avsevärt förbättra effektiviteten eftersom vi kommer att använda direktverkande värme i stället för att transformera den till elektricitet som sedan återförs i form av elvärme från reaktorn.

Det säger Panagiotis Evangelopoulos, Rise, som projektleder Integrering av kärnkraftsånga i biokolproduktion för hållbar stålindustri – en energi- och materialstrategi.

I integreringen av SMR i energisystemet och industrilandskapet ska det fyraåriga projektet undersöka utnyttjande av värme som produceras i termokemiska processer för produktion av biokol och andra användbara biobaserade kemikalier. Man kommer att jämföra termokemiska processer för ett effektivare utnyttjande av restvärme från SMR:er, samt genomföra en teknoekonomisk analys av hela processen.

För att minska fossilberoendet söker den kemiska industrin efter förnybara råvaror som exempelvis biokol.

– Det är väldigt viktigt att vi använder alla kolmolekyler och inte förbränner dem. Förhoppningsvis kan vi också använda råvaror från termokemiska processer som man exempelvis kan producera bioolja av. Vi ska också forska i på vilket sätt vi kan använda de i produktionen av plattformskemikalier som håller hög kvalitet.

För att få fram biokol och andra biogena material används termokemiska processer som pyrolys och hydrotermisk karbonisering, HTC, något som kan tillämpas i såväl stål- som den kemiska sektorn. Teamet kommer att undersöka HTC av biomassa för att utnyttja den trycksatta överhettade ångan från SMR.

Panagiotis Evangelopoulos ambition är att öka kunskapen och stärka kompetensen om direkt värmeutnyttjande från SMR. Det senare är en viktig pusselbit i byggandet av koldioxidfria system.

– SMR är en teknologi som sannolikt kommer att utgöra en del av framtidens energimix. Sverige är också framstående på området i kraft av vårt breda kunnande. I projektet har vi en stark industripartner i Blykalla som i sin tur samverkar med KTH-professorer.

– Projektet kommer inte under en sådan begränsad tid som fyra år lösa alla frågetecken kring processen med att integrera kärnkraftsånga i framställningen av biokol, men det kommer att utgöra ett steg på vägen.

Kärnkraften står i dag för ungefär 40 procent av Sveriges elproduktion, en andel som den svenska regeringen strävar efter att öka. I den planen kan små modulära reaktorer spela en viktig roll. Den nya generationen reaktorer ska bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och har fördelar i och med den kompakta storleken, vilket i sin tur minskar investeringsriskerna.

Sammanfattning

Projektnamn

Integrering av kärnkraftsånga i biokolproduktion för hållbar stålindustri – en energi- och materialstrategi

Organisation

RISE, Research Institutes of Sweden AB

Projektledare

Panagiotis Evangelopoulos

Pågår till

30 november 2028

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.

row boat

Webinar: När världen behöver kylas

Med stigande temperaturer och allt mer frekventa värmeböljor kommer efterfrågan av kyla till våra inomhusmiljöer bli allt större. År 2020 tillverkades till exempel cirka 110 miljoner luftkonditioneringar i världen och prognosen är 150 miljoner år 2027.