Pågående

Målet: Energieffektiv vätgasproduktion med koppling till värme och kyla

Hur ska värmeöverskottet från omvandlingen av el till vätgas, motsvarande fyra gånger Sveriges fjärrvärmeenergi, nyttjas bäst i framtida investeringar nationellt och på EU-nivå? Det ska Anders Wickströms projekt Hycogen 2 djupanalysera.

EU har satt ett mål att producera 10 miljoner ton vätgas per år till 2030. Om det uppfylls bildas 230 TWh restvärme, eftersom cirka 30 procent av energin blir förluster när el omvandlas till vätgas genom elektrolys.

Anders Wickström från Rise, projektledare för Hycogen 2.

–  Det är oerhört stora energimängder som skapar möjligheter att fasa ut annan mer miljöskadlig energiproduktion, i huvudsak för uppvärmningsändamål. Det är också en sanitetsfråga som handlar om att vi måste hushålla med våra resurser och utnyttja alla restprodukter på bästa sätt, säger Anders Wickström.

Hans projekt har fokus på ett systemperspektiv för integrering av vätgasproduktion i fjärrvärmeanläggningar för att öka totalsystemets verkningsgrad. Gruppen kommer föreslå lösningar på hur vätgasproduktion kan utformas gällande driftstemperatur, prestanda, design av kylsystem, och livslängdsaspekter. Syftet är att minska kostnader för vätgasproduktion, öka energieffektiviteten och generera ett robustare elsystem.

– En ökad driftstemperatur i elektrolysprocessen ökar troligtvis kostnaden för vätgasproduktionen något men i gengäld ökar värdet för restvärmen. Varje grad här är betydelsefull. Samtidigt minskar kostnaderna för kylsystem. Vi vill studera var man kan hitta en optimal process utifrån alla restströmmars värde.

I förra projektet Hycogen kunde Anders Wickström och hans projektgrupp visa hur sektorkopplingen till fjärrvärme ökar intäktsmöjligheterna för vätgasproduktion. Men ingen av projektets partner har ännu fattat något investeringsbeslut. Det finns fortfarande ett antal osäkra parametrar som behöver utredas ytterligare för att säkerställa lönsamhet i investeringen. Dessa ska utredas vidare i denna fortsättning.

Hur påverkas vätgasproduktionen av elpriset?
– Elpriserna varierar på grund av väderberoende elproduktion. Vissa ser det som ett problem, medan vi tvärtom ser möjligheterna. Varierande elpriser är snarare en förutsättning för lönsamhet i vätgasproduktion och energilagring.

Han noterar en ny aspekt som aktualiserats av Rysslands invasion av Ukraina. Den handlar om beredskapsfunktioner och vilka möjligheter lokal vätgasproduktion har för att öka förmågan att säkerställa energisystemets robusthet i olika krissituationer på ett miljömässigt bra sätt.

– Svensktillverkade gasturbiner, med vätgas som bränsle, kan få ytterligare en funktion. Det är ytterligare ett systemperspektiv att beakta.

Vad hoppas du att Hycogen 2 ska mynna ut i?
– Konkreta investeringar med sektorkopplad vätgasproduktion i anslutning till fjärrvärmeanläggningar.

Mer information

Läs mer om det första Hycogen-projektet på Termos webbplats och hos Rise.

Sammanfattning

Projektnamn

Hycogen 2 – Systemperspektiv för resurseffektiv vätgasproduktion och användning genom sektorkoppling till fjärrvärme

Organisation

Rise

Projektledare

Anders Wickström

Pågår till

30 september 2027

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.