Avslutad

Högupplöst GIS-mappning av värmekällor för fjärrvärme

Projektet ska utveckla ett högupplöst geografiskt informationssystem för att kartlägga potentialen för förnybara och återvinningsbara värmekällor. Sedan ska man försöka matcha värmekällorna med möjligheter till säsongslagring för att värma byggnader. Slutrapporten visar att Stockholm har stor potential.

Geografiskt informationssystem, GIS-mappning, är en teknik som används för att samla in, analysera och visualisera geografiska data. I det här projektet är planen att dels kartlägga potentialen för förnybara och återvinningsbara värmekällor, dels analysera kostnadseffektiva sätt att matcha identifierade värmekällor och möjligheter till säsongslagring med byggnaders värmebehov.

Ett syfte är att eliminera den sista andelen fossila bränslen i fjärrvärmen, som enligt projektet uppgår till 7 procent.

Projektet är nu klart och enligt slutrapporten har Stockholm stor potential att utnyttja förnybara och återvunna värmekällor för att minska beroendet av fossila bränslen i fjärrvärmenätet. Rapporten kommer bland annat fram till:

 Vattendrag som största värmekälla

  • Vattendrag, inklusive sjöar och hav, identifierades som den största källan till miljö- eller restvärme med en potential på 3 400 GWh per år.
  • Datacenter och stormarknader har en potential på 500 GWh respektive 316 GWh per år.

Ekonomisk lönsamhet

  • 60 procent av värmeåtervinningen från datacenter var ekonomiskt lönsam med elpriser från 2018. År 2022, när elpriserna var som högst, var 42 procent av återvinningen lönsam.
  • Den kombinerade kostnaden för värme från vattendrag, datacenter och stormarknader varierar från 154 till 268 kronor per MWh, vilket är konkurrenskraftigt jämfört med inköpspriserna i det öppna fjärrvärmenätverket.

Fördelar med högupplöst GIS-mappning

  • GIS-mappning möjliggör en detaljerad analys av både värmekällor och värmebehov på en skala av 1–10 meter, en förbättring med en faktor på 100 jämfört med tidigare studier.

Utmaningar och framtida arbete

  • En utmaning är att alla identifierade värmekällor kräver värmepumpar för att höja temperaturen till nätverksnivåer, vilket innebär höga elkostnader.
  • Framtida forskning behövs för att utveckla kostnadseffektiva lagringsmetoder för att hantera säsongsmässiga variationer i värmebehov och tillgång.

Sammanfattning

Projektnamn

Högupplöst GIS-mappning av värmekällor för fjärrvärme

Organisation

KTH

Projektledare

Nelson Sommerfeldt

Avslutat

29 december 2023

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.