Qian Wang, senior forskare på KTH.
– Vi vill undersöka hur värmelager ihop med nya affärsmodeller kan bidra till ökad energiflexibilitet och samverkan mellan byggnader, elnät och fjärrvärme- och fjärrkylasystem, säger projektledare Qian Wang från KTH.
Utgångspunkten för projektet är hur olika värmelagerteknologier, fjärrvärme och elnät kan samverka. Genom att använda nya tekniker för värmelager, som inkluderar fasändringsmaterial och termokemiska material, ska projektet ta fram olika scenarier för hur värmelager kan samspela med fjärrvärme, fjärrkyla och elnät för att öka energiflexibiliteten.
– Projektet ska även ta hjälp av AI och tekniker för maskininlärning för att utveckla öppna ramverk för datadelning och informationsutbyte mellan olika aktörer för att automatisera drift och flexibilitet i stor skala, säger Qian Wang.
I arbetet ingår att modellera upp- och urladdningscykler för värmelager, liksom att utforska nya affärs- och prismodeller för flexibilitetstjänster för fjärrvärme- och fjärrkylasystem. Projektet ska även undersöka hur man storskaligt kan automatisera flexibiliteten och minska effekttoppar.
En tes är att nya lösningar för värmelagring kan ge högre energitäthet vid lägre temperaturer och även möjliggöra längre lagringsperioder. En avsikt med projektet är att det ska bidra till ökad energieffektivitet och hållbarhet.
Qian Wang nämner två utmaningar med projektet. En är att komplexa värmeöverföringsfenomen kan innebära utmaningar när det gäller modellering och integrering i uppvärmnings- och kylsystem.
– Dessutom behöver informationsmodellerna och kommunikationsgränssnitten mellan utbuds- och efterfrågesidan standardiseras för att man ska kunna automatisera flexibilitetstjänster, säger Qian Wang.
I projektet ingår cirka 15 projektparter i form av såväl energiföretag som fastighets- och byggföretag.