Pågående

AI-teknik ska öka flexibiliteten och samverkan mellan värmelager, fjärrvärme och elnät

Projektet Thermflex ska med hjälp av AI optimera hur värmelager, fjärrvärmenät och elnät kan samspela. Förhoppningen är att det ska leda till ökad flexibilitet som kan bidra till minskat topplastbehov och bättre balansering av effektbehovet mellan olika energisektorer.

Qian Wang, senior forskare på KTH.

– Vi vill undersöka hur värmelager ihop med nya affärsmodeller kan bidra till ökad energiflexibilitet och samverkan mellan byggnader, elnät och fjärrvärme- och fjärrkylasystem, säger projektledare Qian Wang från KTH.

Utgångspunkten för projektet är hur olika värmelagerteknologier, fjärrvärme och elnät kan samverka. Genom att använda nya tekniker för värmelager, som inkluderar fasändringsmaterial och termokemiska material, ska projektet ta fram olika scenarier för hur värmelager kan samspela med fjärrvärme, fjärrkyla och elnät för att öka energiflexibiliteten.

– Projektet ska även ta hjälp av AI och tekniker för maskininlärning för att utveckla öppna ramverk för datadelning och informationsutbyte mellan olika aktörer för att automatisera drift och flexibilitet i stor skala, säger Qian Wang.

I arbetet ingår att modellera upp- och urladdningscykler för värmelager, liksom att utforska nya affärs- och prismodeller för flexibilitetstjänster för fjärrvärme- och fjärrkylasystem. Projektet ska även undersöka hur man storskaligt kan automatisera flexibiliteten och minska effekttoppar.

En tes är att nya lösningar för värmelagring kan ge högre energitäthet vid lägre temperaturer och även möjliggöra längre lagringsperioder. En avsikt med projektet är att det ska bidra till ökad energieffektivitet och hållbarhet.

Qian Wang nämner två utmaningar med projektet. En är att komplexa värmeöverföringsfenomen kan innebära utmaningar när det gäller modellering och integrering i uppvärmnings- och kylsystem.

– Dessutom behöver informationsmodellerna och kommunikationsgränssnitten mellan utbuds- och efterfrågesidan standardiseras för att man ska kunna automatisera flexibilitetstjänster, säger Qian Wang.

I projektet ingår cirka 15 projektparter i form av såväl energiföretag som fastighets- och byggföretag.

Sammanfattning

Projektnamn

Thermflex – Fysikinformerad maskininlärning för energinätverk integrerade med avancerad termisk lagring, samt kollaborativa affärsmodeller för sektorkopplade flexibilitetstjänster

Organisation

KTH

Projektledare

Qian Wang

Projektparter

Rise, Arlandastad Group, Idun Real Estate Solutions, KTC Control, Maston, Norrtälje Energi, Peab, Ranotor, Roslagsbostäder, Siemens, Uponor, Vasakronan, Älvkarlebyhus

Pågår till

31 december 2028

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.