Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Ett nytt Termoprojekt ska studera hur AI-modeller kan leverera tillförlitligare prognoser över byggnaders framtida energianvändning och på så sätt bidra till hållbara energisystem. I dag är det en svår uppgift på grund av föråldrad data. Tidigare forskning har också visat svårigheter med att modellera energibeteenden.

– I dag saknas uppdaterad data, den senaste insamlingen gjordes 2012 och därefter har mycket förändrats i hur hushållen använder energi. Energianvändningsdata är dessutom svår att samla in och därför vill vi undersöka hur vi kan ta hjälp av AI för att simulera olika typer av mönster i hushållens energianvändning, säger projektledaren Maria Eidenskog som är verksam vid Linköpings universitet.

För att minska energianvändningen i bostadssektorn spelar korrekta energiprognoser, inte minst över uppvärmningsbehov, en avgörande roll. En ökad noggrannhet i prognoserna underlättar beslut om exempelvis isolering och fasadkonstruktion.

– Det handlar mycket om att beräkna hur mycket energi ett hus kan komma att använda för att veta hur det ska utformas, men också att titta på vad man med stöd av AI kan göra för att optimera systemet.

Den tvärvetenskapliga projektgruppen ska också bidra till en ansvarsfull teknikutveckling genom att ta fram ett etiskt och metodologiskt ramverk för hur syntetiska data genereras för svensk byggsektor. Målet är att skapa en bättre bild över – och förståelse för – hur energi används, vid vilka tidpunkter, och att stärka möjligheten att förutsäga energibehov.

–  Vi kommer att utforska många olika alternativ men också bidra till att tänka kring AI i ett större perspektiv, hur vi resonerar kring syntetiska data i framtiden, inte bara i energibranschen utan också i stort. Det här kommer att bli ett roligt och spännande projekt med många inblandade aktörer. Jag är glad att Energimyndigheten valt att satsa på den här typen av forskning där etiska perspektiv sammanvävs med teknikutveckling.

Det svenska samhället har genomgått stora förändringar, inte minst sedan pandemin och forskning visar att vi använder mindre värme men mer el. En viktig förklaring till det senare är att hemarbetet ökat. Det finns i dag tre metoder för att samla data om energianvändning; administrativa källor, mätningar och enkäter. Samtliga har sina brister. De är kostsamma, inte tillräckligt detaljerade och upplevs ibland som ett intrång i privatlivet.

Sammanfattning

Projektnamn

Exploring the potential of generative AI based data synthesis for the future energy system

Organisation

Linköpings universitet

Projektledare

Maria Eidenskog

Pågår till

30 november 2028

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.

row boat

Webinar: När världen behöver kylas

Med stigande temperaturer och allt mer frekventa värmeböljor kommer efterfrågan av kyla till våra inomhusmiljöer bli allt större. År 2020 tillverkades till exempel cirka 110 miljoner luftkonditioneringar i världen och prognosen är 150 miljoner år 2027.