Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Publicerad: 2025-03-10

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Prestandan i dagens bergvärmepumpar skulle kunna vara avsevärt högre om det optimala flödet i borrhålskretsen identifierades och tillämpades. Men vad är egentligen det optimala flödet, och hur varierar det beroende på olika faktorer? Det är några av frågorna som projektet Optimalt flöde i bergvärmepumpar kan öka prestandan upp till 40 procent vill besvara. Projektet leds av Alberto Lazzarotto från KTH och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren AB. De har jobbat tillsammans med Adrien Vautrin, även han från KTH.

– De flesta svenska bergvärmepumparna fungerar bra, men de skulle kunna fungera ännu bättre. Enligt litteraturen är potentialen mellan 5 och 40 procent förbättrad prestanda. Tänk på den uppskalade potentialen över hela landet, säger Willem Mazzotti Pallard.

Projektet pågår fortfarande, hittills har de kunnat undersöka hur det optimala flödet påverkas av faktorer som termisk kortslutning, laminär-turbulent övergång, köldbärarkoncentration och temperaturvariationer. Genom att kombinera modellen med experiment i KTH:s Live-in Lab och data från befintliga anläggningar, kommer forskarna kunna validera sin borrhål-till-värmepump-modell för att beräkna optimala flöden.

Inom projektet ska ett webbaserat verktyg utvecklas som ska hjälpa installatörer och konsulter att enkelt identifiera det optimala flödet.

De potentiella vinsterna är stora.

– Förbättrad prestanda betyder att mindre el används för ett visst behov. Det medför energi- och ekonomiska besparingar för individuella värmepumpsägare men har också en systemnytta, med till exempel lägre elpriser och minskat behov av att bygga ut elnätet, säger Willem Mazzotti Pallard.

Under webbinariet Effektivare värmepumpsystem för framtiden den 28 mars kommer Willem Mazzotti Pallard att presentera sina metoder, preliminära resultat och framtida planer. Utöver det kommer Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen presentera sitt projekt Ecopack 2. Läs mer och anmäl dig kostnadsfritt här.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.