Publicerad: 2024-11-15

Deltagarrekord på Värme- och kyladagen

Termoprogrammets nya etapp 2 gick som en röd tråd genom konferensen Värme- och kyladagen som arrangerades i Stockholm den 13 november. Den öppnades av Energimyndigheten, som påminde om värme och kylas viktiga roll i energiomställningen. Omkring 120 personer var på plats, klart fler än Termoprogrammets tidigare konferenser.

– Från politiskt håll finns ett större fokus på ökad elproduktion och fossilfrihet. Till Termo öronmärker vi medel för att stödja kärnteknisk forskning, ett ganska nytt område för oss och som pekas ut i budgetpropositionen, sa Åsa Forsum, enhetschef för hållbara resurser och system.

Hon konstaterade att Energimyndighetens uppdrag är att bidra till att framtidssäkra omställningen där forskning och innovation är viktiga pusselbitar. Myndigheten jobbar mycket med samordning, analyser, utredningar och kompetensförsörjning. Åsa Forsum beskrev hur myndigheten på olika sätt ”masserar systemet” för att få det att flytta sig åt rätt håll.

Brett spektrum av lösningar

Paul Westin, senior affärsutvecklare för internationella marknader, framhöll i en internationell utblick Business Sweden-initiativet Sustainable Heating & Cooling by Sweden, SHC. Programmet samlar cirka 50 svenska energibolag, branschintressenter, och ledande teknik- och tjänsteleverantörer som representerar ett brett spektrum av olika lösningar. SHC är i huvudsak verksamt på den europeiska marknaden och målet är att påskynda utvecklingen och implementeringen av hållbara värme- och kyllösningar.

Paul Westin.

– Vi tror att svenska innovationer kommer att kunna göra stor nytta för klimatomställningen utomlands. Vi scannade 200 innovationer som förverkligade skulle kunna undvika utsläpp motsvarande 20 gånger våra inhemska, sa Paul Westin.

Vidare nämnde han samarbete och utbyten med Japan, Östafrika, Sydostasien, Ukraina och inte minst USA.

– Ett samarbetsprogram med vår amerikanska motsvarighet i New York State är en förhoppning. Svenska företag kan få möjligheten att få kvalificera sig för att komma in i olika typer av upphandlingar i New York States Heat Recovery Program som är under utveckling.

Nätverkande och kunskapsspridning

Omkring 120 personer från energiföretag, forskningen, myndigheter, fastighetsägare och värme- och kylakonsulter fanns på plats under Värme- och kyladagen, en kraftig ökning jämfört med tidigare års Termodagar. Syftet med dagen är kunskapsspridning, inspiration och nätverkande.

Merparten av de tiotal nya forskningsprojekt som beviljats stöd inom ramen för Termos andra etapp presenterades av projektledare på plats, medan några redovisades av moderatorn Julia Renström från Profu. Åhörarna fick också ta del av slutsatser från avslutade forskningsprojekt.

IVL:s Kristina Lygnerud bjöd på en internationell fjärrvärmeutblick som bland annat berörde lågtemperaturtrenden, det sociala ansvaret, och finansiering av omställningen. Hon redogjorde för hur fort attityderna kring lågtemperaturnät förändrats från svalt intresse 2017 då ”det behövs inte” till ett allt större intresse.

– Tekniken finns, det är ingen rocket science utan handlar om att få aktörer att samverka. Tyskland är ett föregångsland här. I Europa kan publika medel i botten toppade med privata initiativ vara en finansiell lösning. För Sveriges del handlar det om säsongslager, uppgraderad digital struktur, och omställning från förbränning av biomassa.

Mälarenergis ”underjordiska termos”

Mälarenergi avrundade dagen med stämningshöjaren ”Så känns det när BBC ringer”. Västerås och Mälarenergi är numera omskrivet i stora delar av världen för sitt bergrumslager på 300 000 kubikmeter. Pressansvarige Jenny Holmberg och strategichef Lisa Granström berättade hur brittiska public servicebolaget BBC snappade upp nyheten om ”den underjordiska termosen”, rapporterade och hur nyheten sedan med hjälp av nyhetsbyrån AFP spreds och publicerades i ett stort antal länder.

– Annonsvärdet enbart för BBC:s text motsvarar ungefär två miljoner kronor, berättade Jenny Holmberg.

Lisa Granström och Jenny Holmberg.

Mälarenergi jobbar hårt med fossilfrihet och månar om att informera invånare och kunder i kommunen.

– Vi ska nå netto noll, och då krävs det att kunderna är med. Det landar ju på deras fakturor. När bergrummet är i full drift ska vi kunna förse hela Västerås med värme utan rök ifrån några skorstenar under hela sommaren, sa Lisa Granström.

Fakta/Termo Innovation

Forskningsprogrammet Termo Innovation startade 2018 och pågår till 2028, med möjlighet till förlängning. Innevarande period, 2024–2028, omsätter forskningsprogrammet 160 miljoner kronor. I den pågående Etapp 2 har Energimyndigheten ett större fokus på hur energisystemet kan stå emot och repa sig från avbrott och störningar, och hur värme- och kylasystemet kan bidra. Försörjningstrygghet, kärnvärme och överskottsvärme från kärnkraft, samt cirkularitet av material som del av resurseffektivitet, är nya forskningsområden i den andra etappen.

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

Nytt projekt ska optimera industriella värmepumpar: ”Stor exportpotential”

I december inleds ett nytt Termoprojekt för att optimera industriella värmepumpar med naturliga köldmedier. Forskare från KTH ska ta fram värmeväxlare som minimerar köldmediefyllningen – och samtidigt bibehåller hög termisk prestanda. Projektledaren Jens Fridh hoppas att projektet kan få stor betydelse för att få bort fossila bränslen inom Europas fjärrvärmesektor.

Pågående

Ranagårds lågtemperaturnät utvärderas i praktiken

I ett nytt bostadsområde implementerades ny fjärrvärmeteknik och systemlösning (4GDH). Bygget studerades av forskare vid Högskolan i Halmstad – som nu följer upp lågtemperaturnätet i ett nytt projekt. ”Vi ska analysera hur nätet rent praktiskt fungerar, tidigare har vi ju bara simulerat, och i slutet kommer vi presentera systemets egenskaper”, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

Relaterade Event

Se alla event

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.