Rise bedömer att det är rimligt att anta att fjärrvärmesystemet kommer genomgå systemförändringar både på tillförsel- och användarsidan, men även förändringar i nätuppbyggnad som sådan. Vilken roll spillvärme från SMR, små modulära reaktorer, och traditionell kärnkraft kan spela i framtidens fjärrvärmesystem är därför något som projektet kommer fördjupa sig i. Projektet ska analysera kärnkraftens spillvärme ur energisystemperspektiv på både lokal och nationell nivå.
– Kärnkraften ger ett betydande värmeunderlag som i dag inte nyttjas. Vi vill därför undersöka under vilka tekniska, ekonomiska och systemmässiga förutsättningar denna värme kan nyttiggöras som fjärrvärme, säger projektledaren Hadi Farabi Asl.
I analysen av kärnkraft i lokala svenska fjärrvärmesystem används ett modelleringsverktyg som utvecklats av det finländska forskningscentret VTT för att utvärdera kärnkraft i finländsk fjärrvärme.
– Vi ser därför fram emot ett givande forskningsutbyte i dessa frågor.
Hadi Farabi Asl, Rise, projektledare för Nuceheat.
Vidare ska projektet inkludera hur kärnvärmeanvändning kan påverka bioenergi, annan spillvärme, energieffektivitet och utsläpp av koldioxid. Bland övriga mål i projektgruppen, som också omfattar representanter från KTH, VTT, och näringslivet, finns bland andra:
- Att bygga en kunskapsbas om användningen av kärnkraft för fjärrvärme, vilket inkluderar en bättre förståelse för fjärrvärmenätens potential.
- En analys av det potentiella bidraget från kärnkraft i svenska fjärrvärmesystem, med tanke på strukturen och geografin i de svenska fjärrvärmesystemen, och tekniska möjligheter och begränsningar. Detta givet scenarier över utveckling av fjärrvärme beaktande olika tillförsel- och bränslepriser, efterfrågeutveckling, liksom möjlighet att använda andra spillvärmekällor samt förändringar i energisystemet i stort.
- Att stärka nordiskt samarbete och kunskapsutbyte inom kärnkraft för fjärrvärme.
– Vi lever i en värld som oundvikligen är resurs- och utsläppsbegränsad, vilket innebär att många stenar behöver vändas för att hitta mer optimala systemlösningar på de utmaningar som finns.