Pågående

Nuceheat analyserar kärnvärmens möjliga roll i fjärrvärmesystemet

Vilken roll spillvärme från små modulära reaktorer och traditionell kärnkraft kan spela i framtidens fjärrvärmesystem ska Rise undersöka i projektet Nuceheat. Analysen görs ur energisystemperspektiv på både lokal och nationell nivå.

Rise bedömer att det är rimligt att anta att fjärrvärmesystemet kommer genomgå systemförändringar både på tillförsel- och användarsidan, men även förändringar i nätuppbyggnad som sådan. Vilken roll spillvärme från SMR, små modulära reaktorer, och traditionell kärnkraft kan spela i framtidens fjärrvärmesystem är därför något som projektet kommer fördjupa sig i. Projektet ska analysera kärnkraftens spillvärme ur energisystemperspektiv på både lokal och nationell nivå.

– Kärnkraften ger ett betydande värmeunderlag som i dag inte nyttjas. Vi vill därför undersöka under vilka tekniska, ekonomiska och systemmässiga förutsättningar denna värme kan nyttiggöras som fjärrvärme, säger projektledaren Hadi Farabi Asl.

I analysen av kärnkraft i lokala svenska fjärrvärmesystem används ett modelleringsverktyg som utvecklats av det finländska forskningscentret VTT för att utvärdera kärnkraft i finländsk fjärrvärme.

– Vi ser därför fram emot ett givande forskningsutbyte i dessa frågor.

Hadi Farabi Asl, Rise, projektledare för Nuceheat.

Vidare ska projektet inkludera hur kärnvärmeanvändning kan påverka bioenergi, annan spillvärme, energieffektivitet och utsläpp av koldioxid. Bland övriga mål i projektgruppen, som också omfattar representanter från KTH, VTT, och näringslivet, finns bland andra:

  • Att bygga en kunskapsbas om användningen av kärnkraft för fjärrvärme, vilket inkluderar en bättre förståelse för fjärrvärmenätens potential.
  • En analys av det potentiella bidraget från kärnkraft i svenska fjärrvärmesystem, med tanke på strukturen och geografin i de svenska fjärrvärmesystemen, och tekniska möjligheter och begränsningar. Detta givet scenarier över utveckling av fjärrvärme beaktande olika tillförsel- och bränslepriser, efterfrågeutveckling, liksom möjlighet att använda andra spillvärmekällor samt förändringar i energisystemet i stort.
  • Att stärka nordiskt samarbete och kunskapsutbyte inom kärnkraft för fjärrvärme.

– Vi lever i en värld som oundvikligen är resurs- och utsläppsbegränsad, vilket innebär att många stenar behöver vändas för att hitta mer optimala systemlösningar på de utmaningar som finns.

Sammanfattning

Projektnamn

Nuceheat

Organisation

Rise

Projektledare

Hadi Farabi Asl

Pågår till

28 februari 2027

Relaterade projekt

Se alla projekt

Pågående

AI-genererad data ska ge bättre energiprognoser

Maria Eidenskogs projektgrupp ska undersöka potentialen i generativ AI för att skapa syntetiska data över hushålls energianvändning. Projektet syftar till att ge mer exakta energiprognoser på olika systemnivåer och samtidigt utveckla metoder för ansvarsfull användning av AI.

Relaterade Nyheter

Se alla nyheter

10
mar
Från vänster: Willem Mazzotti Pallard, Alberto Lazzarotto, Adrien Vautrin

Optimerat flöde i bergvärmepumpar kan ge kraftigt ökad prestanda

Genom att optimera flödet i borrhålskretsen kan bergvärmepumpar prestera upp till 40 procent bättre. Ett Termoprojekt undersöker hur faktorer som borrhålsdjup och temperaturvariationer påverkar det optimala flödet. Resultaten kan leda till betydande kapacitetsbesparingar i elnätet och ge värdefull kunskap för värmepumpstillverkare, konsulter, installatörer och fastighetsförvaltare som vill optimera framtida eller befintliga installationer.

Relaterade Event

Se alla event

Effektivare värmepumpsystem för framtiden

Termo välkomnar dig till ett webbinarium om utvecklingen av innovativa värmepumpsystem och hur optimering kan förbättra energieffektiviteten markant. Viktor Ölén från Svenska kyl- och värmepumpföreningen och Willem Mazzotti Pallard från Bengt Dahlgren delar med sig av insikter från sina pågående projekt och hur resultaten kan bidra till hållbara energilösningar.

Webbinarium – Tema IEA HPT

Termo välkomnar till ett webbinarium med smakprov på vad som sker inom Internationella energirådets program för värmepumpsteknologier, IEA HPT. Caroline Haglund Stignor och Metkel Yebiyo, bägge från Rise, och Björn Palm från KTH kommer presentera.

Termodagen 2023 – värme och kylas roll i energiomställningen

Den 19 oktober kommer Termodagen 2023. Forskare inom värme och kyla har stor betydelse för att sprida kunskap till politiska beslutsfattare och samhället i stort. Kunskapen som kommer fram inom Termo ska bidra till att utforma framtidens energisystem. Under den här dagen vill vi öka engagemanget och möjligheten till samverkan.